top of page

O NAMA

Novi val je širokopojasni žanr suvremene glazbe koji kombinira elemente punk rocka, power popa, art rocka, synth popa, funka i reggaea. Bendovi novog vala uglavnom su se pojavili tijekom punk i post-punk ere kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina 20. stoljeća, a njihov je utjecaj osjetan i danas. 

Ono što je zajednička odrednica novog vala je smanjeni utjecaj bluesa za razliku od prevladavajuće rock glazbe sedamdesetih, punk eksplozivnost, naslijeđena ili kombinirana s izrazom srodnih izvođača koji produciraju intenzivnu energiju i tekstove koji se mogu izvikivati ​​i pjevati, ritmičko eksperimentiranje s tradicijama Jamajke, Kube i zapadne Afrike, sve veća upotreba klavijatura, osobito sintisjzera kao nosećeg instrumenta u bendu te privlačnost mainstream okružja, prije svega video nadgradnje. 

Na ovim prostorima novovalna glazba inicijalno je bila nastavak punkerskih strujanja, što je očito i u nastavcima karijere prvih punk bendova – Parafa i Prljavog kazališta koji su već na svojim drugim albumima prihvatili novovalne tendencije. U glazbenom i kulturnom smislu novi val se ponajviše manifestirao na relaciji Zagreb – Beograd od 1979. do 1984. godine. 

 

U Zagrebu su djelovale grupe Film, Haustor, Azra i drugi, a u Beogradu Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam i ostali. Klupski i ugostiteljski prostori kao što su Kulušić, Lapidarij, Jabuka, Kavkaz, Zvečka, SKC, Dom omladine i drugi; omladinski mediji – Polet, Studentski list, Radio 101,  kao i mnoštvo pojedinaca, od dizajnera kao što su Igor Kordej, Nino Kunc i Mirko Ilić, do modnih kreatorica poput Matije Vujice, čiji su kreativni nemiri oblikovali to razdoblje, umnogome su nadgradili glazbenu scenu. 

 

Bilo je to razdoblje iznimne glazbene živosti, razdoblje u kojem se ovdašnja rock-scena najviše približila glazbi koja je bila popularna na zapadnim koncertnim prostorima, top-listama te radijskim i televizijskim programima. Novi val u Hrvatskoj i Jugoslaviji bio je u mnogim elementima ravnopravan novom valu na Zapadu i ne čudi što su o njemu pisali ugledni mediji poput NME-ja i Melody Makera, a omoti ploča iz tog razdoblja izlagani i u znamenitom newyorškom muzeju MoMa.

Muzej novog vala vremeplovski je ulaz u razdoblje kad je bilo manje svih blagodati suvremenog života, kad smo svjedočili redukcijama struje ili ograničenju vožnje automobilima, ali kad je glazba svima mnogo više značila, kad su prave stvari bile stavljene na pravo mjesto i kad je svako dijete bilo sretno.

Muzej novog vala Zagreb presjek je kroz audio video stvaralaštvo perioda od 1977 do 1987 u Zagrebu. Mjesto na kojem su dostupne autentične rock n roll memorabilije, instrumetni i vinilna izdanja. Možete poslušati ploču i osjetiti autentični duh tog vremena. Muzej je smješten u samom centru Zagreba u Vlaškoj 67. Dvorišni prostor koji je također dio postava muzeja, posveta je zagrebačkim klubovima i popularnim mjestima za izlaske iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Otvoreni smo svaki dan od 11.00 do 21,00.

Text:

Bojan Mušćet / Aleksandar Črček

Fotografije: Goran Pavelić -Pipo

bottom of page